neděle 28. února 2016

Černobílý svět - Kathryn STOCKETT



  Černobílý svět
( Změna začala šeptandou) 
   Kathryn STOCKETT*  Vydavatelství KNIŽNÍ KLUB2015

  překlad : Jana Kordíková

                                                         Detaily : 408 stran
                                                                             brožovaná



ANOTACE : Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh zasazený do 60. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně. Za otázkami rasismu i postavením ženy ve společnosti tkví hlubší poselství o hranicích, těch skutečných i těch, které existují v našich myslích.



Kathryn STOCKETT


RECENZE : 

      Opět se dostáváme ke knize, kterou budu hodnotit jen a jen pozitivně a pokusím se i po delší době od přečtení napsat recenzi na tak hluboky příběh při kterém mi ukápla nejedna slza. A bylo mi úplně jedno jestli koukám na film nebo čtu knihu. Slzy byly stále v očích.
Černobílý svět nás přenese do 60. let v americkém Jihu, kde se mezi světy bílých a černých tvoří hlouboká propast.

Hluboký příběh je napsaný opět ve stylu přeskakování části v rámci pohledů různých postav. Proto se pokusím děj přiblížit v jedné linii každé postavy.



 

    Příběh o hranicích , které existují v našich myslích poznáváme vždy z pohledu hlavních postav.  Dozvídáme se zde příběh z pohledu úžasné ,,černé" chůvy Aibileen, dále mladé dobrosrdečné slečny, které říkají paní Skeeter a v neposlední řadě hubaté služky Minny, nejbližší kamarádce Aibileen.

Aibileen
Aibileen je služkou už tolik let, že si to snad ani nepamatuje. Co si ale přesně pamatuje jsou děti o které se v bílých rodinách starala, pamatuje si veškeré ponižování od bílých paniček a na co také nikdy nezapomene, je smrt svého syna o kterého se již nemůže starat. 

Aibileen po smrti svého syna začala pracovat  pro pana a paní  Leefoltovi. V péči má jejich roztomilou dvouletou, buclatou princeznu Mae Mobley o kterou se vlastní matka neumí postarat. Je to ještě také dítě. Přesto se cítí dost dospělá na to, ab působila v dámském spolku pod taktovkou Paní Hilly.

Hilly je další zákeřná mladá slečna, která se považuje za něco víc, než je její černá služka. Proto podala návrh na zákon o vlastním záchodě pro služebnictvo, které bude stavěno venku na zahradě, kam je budou hnát i v dešti.  Proti jejímu rozhodnutí se postavila slečna Skeeter, které se už příčí nesmyslné pravidla a ponižování lidí, které se starají o jejich děti a starali se i o ně samotné.

Slečna / Paní Skeeter

Paní Skeeter je studentka vysoké školy a doufá v její životní šanci napsat váženou knihu.  Skeeter se naskytne nevídaná šance, kdy se musí rozhodnout, zda-li půjde proti svým ,, kamarádkám" a napíše knihu, která ji buď vynese do podvědomí čtenářů, nebo nadobro zapadne v zapomnění v malém městečku.

Minny


Nejlepší kamarádka Aibileen a bývalá služka Paní Hilly. Hilly chudáka Minnie pošpinila po celém městě takovým způsobem, že už nebude schopna si najít jinou práci než u ni. Minnie než aby dělala u takové šílené a zlé ženské vymyslí raději pomstu a odejde.
 O jakou pomstu se jedná nenapíšu, ale v originále pronese legendární větu tohoto filmu.

EAT MY SHIT ! :))
Její jediné štěstí po tom všem je nová obyvatelka městečka, která se jako jediná k ní začíná chovat jako člověk a nese sebou velké utrpení.




A ani se v městečku nenadají a na pultech se objevuje kniha s názvem The Help, která přinášela spoustu příhod z amerických domácností. Popularita knihy vzrostla do takových výšin, které ani sama paní Skeeter nečekala. Během koupě knihy každá z bílých dam tajně doufala, že ona svůj příběh v této knize nenajde. Přesto raději dopředu přemýšleli, jak rozmluví svým nejbližším kamarádkám, že to ony opravdu nejsou.

Jak myslíte, že bude reagovat paní Hilly, která najde i svůj nejtrapnější životní zážitek v této knize. Co se stane Aibileen s ostatními služkami, které poskytly paní Skeeter příběhy. Jak se zachová svět bílých ve chvíli, kdy jimi těžce vybudovaná propast ztrací svoji stabilitu a hranice mezi světy mizí...






   HODNOCENÍ :
 

   je mi hloupé dávat knize plný počet. Bohužel se nedá nic dělat. Jsem pyšným vlastníkem originální knihy i dvd a nemůžu se stále příběhu nabažit.
Nevím jestli to dělá příběh či styl jakým to je napsaný, ale při každém shlédnutí filmu a přečtení knihy dokola a dokola se cítím víc a víc  součástí děje.

Musíme si během čtení uvědomit ten strach, který v této době panoval. Nejen z vlastních zaměstnavatelů, ale také z ku klux klanu, který ohrožoval nevinné životy.

A právě v této době se černobílý svět odehrává. V době plné krutosti a nepochopení vlastního práva na život.







                                      

Podrobnosti



  • Počet stran: 408 stran
  • Vazba: brožovaná vazba
  • Rozměr: 125×200 mm
  • Hmotnost: 390 g
  • Jazyk: český jazyk
  • ISBN: 9788024248660
  • Rok vydání: 2015






                                                                                                                                                                    



Kathryn STOCKETT

*1969
Kathryn Stockett se narodila v americkém městě Jackson ve státě Mississippi. Poté, co vystudovala na univerzitě angličtinu a tvůrčí psaní, se odstěhovala do New Yorku a devět let pracovala v redakcích časopisů a marketingu. Nyní žije s manželem a dcerou v Atlantě.
Její debutový román Černobílý svět, jenž se stal krátce po vydání knižní senzací, předtím odmítlo padesát literárních agentů.

















Žádné komentáře:

Okomentovat