středa 17. února 2016

Právo nálezce - Stephen KING


  Právo nálezce
   Stephen King *  Vydavatelství BETA 2015

   překlad : Linda Bartošková

                                                               Detaily : 336 stran
                                                                                 pevná s přebalem vazby



ANOTACE : Jakou moc má vyprávění příběhů a jak může literatura zasáhnout do života? John Rothstein je věhlasný spisovatel, ale už léta nic nepublikoval. A jeho věrný čtenář Morris Bellamy zuří! Spisovatele nakonec zabije a ukradne mu rukopisy nevydaných textů. Kořist si ukryje, ale pak se ocitne ve vězení kvůli jinému zločinu. Po několika desítkách let najde schovaný lup malý chlapec, ale Morris Bellamy se pokladu za žádnou cenu nechce vzdát… V hlavních rolích mistrně napsaného románu se objeví nesourodá trojice pátračů z Kingova románu Pan Mercedes.  




RECENZE : 
 Pro mě velice netradiční kniha od Stephena Kinga. Už jako 14-letá jsem si půjčovala z knihovny jeho tradiční horory. Mezi mé oblíbené patří například Řbitov zviřátek ( ne vážně jsem se nepřepsala )a Carrie. Rozhodla jsem se tedy si zakoupit a přečíst i jiný žánr než jeho horor. Právo nálezce se řadí mezi detektivky, ale rozhodně nepřijdete o jeho detailní popis tragických události i  s podrobnostmi, které by člověk i někdy s radostí vynechal. 


A dostáváme se k ději.  Kniha je rozdělená na tři části.

První část
Ocitáme se ve dvou časových období, které se střídají v každé kapitole. Střídá se nám zde rok 1978 s rokem 2009.  V roce 1978  se mladík jménem Morris Bellamy rozhodne se svými kamarády přepadnout staršího, dříve oblíbeného, spisovatele Rothsteina. Zatímco jemu jde pouze o jeho rukopisy zbývajícím dvěma jde pouze o jeho peníze. Morris Bellamy během všeho zabije nejen spisovatele ale také i komplice. A ani se nanaděje a je ve vězení odsouzený na doživotí, za úplně jiný zločin.
Rok 2009 nás seznamuje s mladým Petem Saubersem, který shodou okolností, žije v Morrisově starém bytě a nachází cestou ze školy tajemný kufr, který byl schovaný více jak 30 let a je plný peněz a rukopisů. Protože jeho rodina prochází krizí, snaží se po vyčerpání peněz prodat originální rukopisy známého autora.

Druhá část
Na scéně se objevuje bývalý policajt Hodges a jeho asistentka Holly. Ti šetří na základě oznámení, odkud Peta vzal peníze a rukopisy. Mezitím se Bellamy dostává z vězení na podmínku  a zjišťuje, že jeho dávno schovaný poklad, již vlastní někdo jiný.

Třetí část
V poslední části se setkává Morris se Saubersovou rodinou a snaží se pomocí vydírání a zabíjení dostat k jeho rukopisům.... 


HODNOCENÍ

Za mě rozhodně povedená kniha, která předčila mé očekávání. Během čtení jsem se vůbec nenudila, ale naopak jsem čekala se zatajeným dechem, jak si spisovatel poradí a vyřeší problém rukopisů, které vlastnil mladý Peta se zabíjáckým Morrisem Bellamym. King tedy opět nezklamal a přestože to není pro něho typická oblast v psaní, stále zde nechybí jeho originalita.








 PODROBNOSTI

  • Originální název: Finders Keepers 
  • Počet stran: 336 stran
  • Vazba: pevná s přebalem vazba
  • Rozměr: 155×213 mm
  • Hmotnost: 5220 g
  • Jazyk: český jazyk
  • ISBN: 9788073067915
  • Rok vydání: 2015
  • Naše katalogové číslo: 212012






                                                                                                                                                                      
 
Stephen KING

* 21.září 1947 - Portland, Maine
Islandská spisovatelka , kterou literární kritika nazývá královnou severského thrilleru a konkurencí Stiega Larssona.


Stephen Edwin King je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti, který se plných osm let léčil ze závislosti na kokainu. Velký počet jeho knih byl dokonce zfilmován.Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž. ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.


Roku 1970 absolvoval univerzitu v Oronu, obory angličtina a tvůrčí psaní se zaměřením na učitelství.V lednu 1971 se oženil s Tabithou Spruce. Seznámili se v univerzitní knihovně v Maine – Orono, kde oba pracovali během studia. První povídku Skleněná podlaha, mu vydali v časopise Startling Mystery Stories

Na podzim 1971 začal učit na střední škole v Hampdenu. Na jaře 1973 prodal svůj první román Carrie, který mu brzy vynesl velký honorář za prodej paperbackových práv a stal se bestsellerem. V roce 1975 se vrátil do Maine, kde se usadil v oblasti jezer v západním Maine. Na tomto místě dokončil knihu Svědectví (The Stand) a Mrtvou zónu (Dead Zone).

Zkusil si i režii a to ve filmu Maximum Overdrive podle jeho povídky Trucks v roce 1985




KNIHY





  • Carrie
  • Zelená míle
  • To
  • Running man
  Více knih









Žádné komentáře:

Okomentovat