středa 9. března 2016

Obyvatel - Francis COTTAM

JEJÍ ŽIVOTNÍ SEN SE PROMĚNIL V NOČNÍ MŮRU


 Obyvatel 
  Francis COTTAM*  Vydavatelství GALATEA2013

  překlad : Sylva Švihelová

                                          Detaily : 253 stran
                                                             pevná vazb



ANOTACE : Každý rok se miliony svobodných žen na celém světě nastěhují do nového bytu, ale jen málokterou napadne, že ani vlastní domov nemusí být ostrovem bezpečí.

Mladá lékařka Juliet Devereauová, jejíž manželství se nečekaně ocitá v troskách, zoufale hledá přijatelné místo k bydlení v Brooklynu. Potřebuje získat zpět ztracenou životní rovnováhu a začít nový život. Nemůže uvěřit svému štěstí, když konečně najde krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most. Vše se zdá být naprosto ideální… až příliš ideální….

V průběhu několika týdnů ji záhadné události vedou k podezření, že v bytě není sama, a nemůže se zbavit pocitu, že ji někdo sleduje. Podivné zvuky, které ji v noci probouzí, silueta muže, stojící v jejím pokoji… Její obavy však nejsou dílem zjitřené fantazie, ohrožení je až příliš reálné a o to hrozivější. Juliet je proti své vůli zavlečena do děsivé hry na kočku a myš a neexistuje žádná jistota, zda z ní vyjde živá…




Francis COTTAM


RECENZE : 
      Konečně se dostáváme ke knize, která nebude patřit k pěti hvězdičkám, tedy k mým top. Jedná se o knihu pro mě příjemně čtenou. Zvládla jsem ji opět během hodinové jízdy vlakem z Brna a díky jednoduchosti  jsem si po zkouškách i odpočinula. Obyvatele jsem si objednala domů pro jeho zajímavý obsah, který mě zaujal v anotaci. Netypické téma, které jsem doufala, že bude více propracované než nakonec bylo. Cottam si také mohl dáti více záležet na zápletce, protože velice brzy jsem přišla na to kdo za vším vězí.
        Plus této knize dává detailnější popis důležitých událostí a střídání historie a současnosti. To mám v každé knize ráda a nemohu to opomenout i u Obyvatele.




       Julietin život se ocitl v troskách. Její manžel Jack  ji po dlouholetém manželství začal podvádět. Tedy vlastně ani nevěděla jestli teprve začal a nebo již ji dlouhá léta podváděl, ale o to víc se cítila ublíženější.  Neváhala ani minutu a opustila svého manžela a svůj již bývalý byt

       Po patřičně dlouhé době truchlení se rozhodla postavit na vlastní nohy a najít si v Brooklynu svůj nový  byt.  Bohužel se to lépe říká než dělá. Po několika pochůzkách už Juliet ztrácela naději, když ji upoutal inzerát : Byt k pronájmu, deváté patro. Znala čtvrt, kde se byt nachází a tak se tam šla ze zvědavosti podívat. Byt byl nádherný. Vysoké stropy, všude samé dřevo, prostor a nejhezčí výhled jaký kdy viděla. Když se k tomu všemu přidal i okouzlující nájemní Max bylo rozhodnuto. Ještě ten večer odcházela se svými vlastními klíči k novému bydlení.     

       Juliet se vedlo skvěle. Bydlela v nádherném bytě, poznávala svého nového domácího a na manžela skoro už nepomyslela. Přeci ale jen něco vyvolávalo v Juliet nepříjemné pocity. Pocity jako by ji někdo ve vlastním bytě sledoval. Pokaždé když se podívala na sebe do zrcadla byla si jistá, že na ni někdo kouká. Večer několikrát zahlédla stíny ve své ložnici, ale pokaždé když rozsvítila nic tam nebylo.

 
Jakoby nebylo málo, že si Juliet začala připadat jako paranoik, ještě navíc se o ni začal zajímat bývalý manžel a chtěl ji získat za každou cenu zpět. V ten samý moment se Juliet začala scházet i se svým pohledným domácím Maxem. 


  Stál v ložnici nad ní a pozoroval ji. Byl si jistý, že se sní již brzy seznámí blíže. Julietina ruka se svezla z postele. On poklekl a pak si lehl na záda na podlahu. Přiblížil rty k její ruce a začal ji líbat. .
 

Juliet žije v domnění, že rozhodování mezi muži je její nejhorším problémem. Ale co až přijde na to, že nejen ji jde vlastně o život a že brzy nastane hra na kočku a myš pokud se špatně rozhodne. 
 



   HODNOCENÍ :    
                                                  No a dostáváme se k finálnímu hodnocení.  Francis Cottam se mohl rozhodně více poprat se zápletkou a trochu déle nás držet v napětí. Během čtení si říkáte, že to musí být on a máte k tomu logické myšlení a velké zklamání se dostavuje ve finále, kdy zjistíte, že jste celou knihu měli vlastně pravdu. 
Přesto si nemyslím, že by Obyvatel patřil k nejhorším knihám, které jsem kdy četla a a téma si velice zamlouvalo. Dále musím vyzdvihnou styl psaní. Není vůbec těžké a můžete ho zařadit pro odpočinkovou četbu , kdy nečekáte žádné zázraky ani extra zápletky. V těchto případech je tato kniha ta pravá.
                                      

                                Podrobnosti


  • Počet stran: 253 stran
  • Vazba: pevná vazba
  • Rozměr: 140×210 mm
  • Hmotnost: 360 g
  • Jazyk: český jazyk
  • ISBN: 9788087910009
  • Rok vydání: 2013















4 komentáře:

  1. Super recenze! :)
    Knihu jsem četla když vyšla a měla jsem stejný názor jako ty. Toto léto si chci dát re-reading,protože je to taková jednohubka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám v plánu si ji znovu přečíst v létě, někde u vody, kde nejsem schopná z vedra vnímat cokoliv nového :D Ale jako pohodovka je vážně skvělá :))

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. Knížku mám doma, ale zatím na přečtení čeká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Jak už jsem psala, doporučila bych ji někdy na léto nebo k relaxaci :)

      Vymazat