čtvrtek 31. srpna 2017

Chceme opravdu znát myšlenky těch druhých? - Slyším tě všude - Connie Willis


Metafora mě minulý měsíc oslovila s emailem s nabídkou na novinku patřící do žánru, který mi není vůbec blízký. Ba naopak je to jeden z mála žánru, kterému jsem se doposud vyhýbala jako čert kříži. Sci-fi do této pro mě představovalo něco tak ,,nadpřirozeného“ a vzdáleného jako svět draků a čarodějů. Nicméně jsem po přečtení anotace byla nahlodaná k tomu, abych udělala svůj první krůček směrem k novým a lepším zítřkům. Knihu Slyším tě všude vytvořila nejznámější americká sci-fi spisovatelka střední třídy Connie Willis…




Briddey Flanning je obyčejná pracující dívka s irskými kořeny v konkurenční firmě Applu. No a právě tato obyčejná zrzavá dívka dostane od svého přítele Trenta namísto nabídky k sňatku nabídku k takzvanému zákroku EED. Tento zázračný několikaminutový operační zákrok prohloubí vzájemnou lásku, porozumění a souznění. Je tomu ale opravdu tak?

Po anestezii se Briddey cítí jako praštěná palicí, ale ani to ji nezabrání v pokusu o navázání prvního ,,duševního“ kontaktu s Trentem. Zatne veškeré zbývající síly a myšlenkami se zaměří jen a jen na něho. Pokusí se ho zavolat. Něco uslyší. Nebo spíše někoho. Čím více hlas zesiluje a mluví k ní, tím více stojí jako solný sloup. Nemluví k ní nikdo jiný než ten nejpodivnější člověk z práce. Schwartz. Věčně rozcuchaný a neupravený podivín, jenž nechodí na žádné schůze a schovává se ve sklepě. Není podivu, že již o něm kolují hororové příběhy, ve kterých si ve sklepě chladí mrtvolu a další. 

Schwartze a Briddey čeká cesta plná nástrah, která by měla dopomoc Briddey vyrovnat se s telepatií, která je všechno jenom ne příjemná. Bojí se každého neznámého hlasu, který se objeví v její hlavě. Postupem času hlasů přibývá a strach se zvětšuje jako černá díra. Briddey má pocit, že se topí a pokud se nenaučí své schopnosti ovládat, utopí se. To je teď na Schwartzovi, aby se nic podobného nestalo….




500stránková kniha mi utekla jako voda a já ani nepostřehla, že se blížím k poslední kapitole. Doslova mi to přišlo jako jízda na horské dráze nebo tobogánu. Rychlé, osvěžující, napínavé a zábavné. Neočekávala jsem příliš a o to více jsem dostala.

Přestože hlavní postavy jsou poměrně plošně popsány, čtenářovi jsou ty nejdůležitější rysy osobnosti vykresleny. Nemusíte se tedy bát, že byste přišli o slabé a silné stránky postavy. Ba právě naopak. Dle mého názoru by detailní popis postav zazdil skvělý nápad telepatie Connie Willis.

Telepatií nepolíbená Briddey mi na rozdíl od některých hlavních hrdinů byla celkem sympatická a velice rychle ji díky všem událostem došlo, jak se k ostatním chová.  Tudíž můžeme připisovat její telepatickou zkušenost prospěšnou nejen ji, ale i okolí. Schwartz byl pro mě od začátku rozcuchaný podivín, jenž se rád utápí ve světě techniky mimo dosah lidí. Vzhledem k minimu popisu jsem si představovala Schwartze jako podivného NERDA, jenž nemá u žen žádnou šanci. Tudíž chápejte mé překvapení, že byl v knize čím dál tím více považován za štramáka.

Styl Connie Willis mi sedl a o tom svědčí rychlost přečtení knihy Slyším tě všude. Některé kapitoly, a že jich bylo opravdu dost, jsou pro čtenáře poměrně napínavé a hltá tak jednu větu za druhou. Na druhou stranu se najdou i záporné body. Chvílemi jsem si připadala jako samotná Briddey obklopena stovkami, ale opravdu stovkami hlasů. Přehršel informací, jenž se na mě valil jako lavina byl doslova ohlušující a já četla rychlostí blesku, abych z toho byla pryč a byl klid. Tudíž mohu říci, že vím, jak se Briddey cítila. Jediný rozdíl byl pouze v tom, že Briddey měla pocit, že se utopí. Já málem skončila pod hromadou sněhu :D

Pro ostřílené čtenáře romantických knih bude Slyším tě všude působit jako klišé. Mladá žena, kterou musí zachránit rytíř na bílém koni. Já romantické knihy příliš nečtu a když k tomu přidám ještě povedenou myšlenku telepatie, nemůžu proti knize říci tolik negativ jako ostatní. Možná bude pro některé čtenáře do očí bijící několikadenní návštěva a častá komunikace příbuzných. Bude se Vám to zdát šílené, ale kdyby se u mě sestra nezastavila třikrát denně tak se divím taky halvní hrdince asi taky. ( I tak tě mám ráda ségra :D)
Co se týká IT věcí a fungování Twittteru a dalšího, jsem možná v tom laik jako samotná autorka. Sociální sítě používám, ale přiznám se bez mučení, že některé funkce, aplikace a sítě jsou mi na hony vzdálené a tak, pokud autorka napsala v těchto oblastech nesmysl, nepoznám to a nestydím se za to, proč taky :D Já raději knihu než Twitter.

Na závěr bych dodala asi jen to, že sci-fi je v tomto díle myšlena samotná telepatie a ne fungování telefonů a nových aplikací. Proto běžte do této knihy s otevřenou myslí a nečekejte přespříliš technických dovedností, ale zaměřte se na to, jaké by to asi bylo, kdybyste četly myšlenky druhých a tím  věděli, co pěkného i nepěkného si o vás myslí. Já se bez toho ráda obejdu :D

Příjemná romantická kniha o možné telepatii mezi lidmi a jejich problémech v lidské společnosti.Autorka Connie Willis mě jako autorka velice zaujala a už se poohlížím po jejích předešlých knihách.



Knihu Slyším tě všude můžete zakoupit přímo ZDE.


Byla to opravdu jízda a těším se na další sci-fi knihu, která si mi dostane do mé knihovničky..


Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : Crosstalk (2016)
Spisovatel: Connnie WILLIS
Nakladatelství : METAFORE,2017

Počet stran :504
Vazba : vázaná s přebalem
Žánr :
pro ženy,sci-fi
ISBN :978-80-7359-516-6


ANOTACE

Svižně napsaný příběh se odehrává se v blízké budoucnosti, kdy bude možné, k nepřetržité komunikaci a dostupnosti přes sociální sítě, i neustálému vylepšování technologií, podstoupit operativní zákrok, který propojí partnery tak, aby vnímali pocity a myšlenky druhého.

Právě to nabídne Briddey Flanniganové její přítel Trent namísto zásnubního prstenu. Briddey je nadšená, vždyť EED zákrok prohloubí jejich vzájemnou lásku a umožní jim dokonalé souznění. K zasnoubení má dojít po úspěšném navázání spojení po operaci. Briddey navíc doufá, že se tím konečně dostane z dosahu přílišné péče a starostlivosti své irské rodiny. Jenomže věci se nakonec nevyvinou přesně podle plánu. Po probuzení z narkózy čeká Briddey překvapení: k propojení sice došlo, ale zcela jinému, než předpokládala.

Od té chvíle se rozjíždí napínavý a vtipný příběh, který převrátí Briddeyin dosavadní život naruby a dovede ji k zásadnímu přehodnocení pohledu na lidi kolem sebe

11 komentářů:

  1. Knihu mám už chvilku na seznamu (i kdybyste mě chtěli zabít, tak si teď nevzpomenu, u koho jsem na ní viděla recenzi, která mě hodně nalákala). Občas ten seznam projíždím znovu a znovu a vyhazuji knihy, které se mi (asi v jiném rozpoložení) nezdají nebo nevím, proč jsem si je tam vůbec dala. Sci-fi také není má silná stránka, ale už jsem se do pár knih pustila, ne vždy to tedy bylo ono, ale moc jsem se zatím nespálila. Tato kniha mě dost oslovila svou anotací a Tvá důkladná recenze je parádní (jako vždy). :)
    Ještě, že jsi nabídku neodmítla. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku s telepatií jsem zatím nečetla, ale to klasické romantické klišé... no... Uvažovat o ní budu, ale nehrnu se do ní. :) :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu mám taky na seznamu, jsem ráda, že zrovna tobě se líbila, protože na tvé recenze hodně dám :-)) jako odrazuje mě počet stran, to je jasné, protože jak má kniha víc jak 400 stran, tak jsem z toho nervózní :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ted nekdy by mi mella prrijit a dost se na ni tesim. Vypada to fakt dobre.

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s tebou, na to kolik má stran se četla fakt dobře. Nečekala jsem to, ale dost mě bavila :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze, kniha mi zrovna přišla a chystám se do ní pustit :) Tak jsem zvědavá, jestli mě dokáže nadchnout :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super recenze, knihu jsem vyhrála v soutěži, snad se k ní brzy dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Už nějakou chvíli přemýšlím, jestli si knihu přečíst a měním názor každých pět minut. Ale tvoje recenze mě docela popostrčila, takže ji vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ja osobne som si touto knihou nesadla, úvod sa mi zdal pomerne dlhý a hlavná postava Bridd sa mi teda veľmi nepáčila :D To ako si stále myslela, že Schwartz jej chce len zničiť vzťah bolo pre mňa otravné :D Naopak Schwartz mi prišiel nielen ako jej záchranca, ale ako záchranca celého príbehu - vďaka nemu tam bol humor, sarkazmus a aj nejaká akcia. Mne osobne mnohé pasáže prišli zdĺhavé, na druhej strane námet knihy a ukázanie odvrátenej strany telepatie je veľmi dobre zvolené :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Už som o knihe čítala a musím priznať že má celkom téma zaujala. Keď konečne dočítam všetky tie výzvy ktoré ma čakajú, vyzerá to ako super oddychovka do postele počas sychravého počasia 😁

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkná recenze. Já sci-fi miluju, ale jsem spíš na mladší autory a jejich knihy - jako třeba Divergence apod. Tato kniha mě ale díky tvé recenzi celkem zaujala, takže se po ní určitě mrknu. :)

    OdpovědětVymazat